luni, 12 septembrie 2011

A inceput scoala



A inceput scoala!
Pentru unii prilej de bucurie, pentru altii de tristete, prima zi de scoala aduce emotii in egala masura atat copiilor cat si parintilor sau bunicilor. Cu ghiozdanele in spate si cu buchetele de flori in maini elevii s-au indreptat cu pasi grabiti spre scoala.
Pe vremea mea (ce trist suna) scoala incepea pe 15 septembrie. Ministrul Funeriu (poate cel mai prost ministru pe care l-a avut invatamantul romanesc vreodata, a decis ca scoala sa inceapa anul asta pe 12 septembrie.
Desi imi parea rau ca se termina vacanta eu imi amintesc ca asteptam cu nerabdare reinceperea scolii. Era dorul de colegi si de prostiile pe care le faceam impreuna dar si un fior neinteles la vremea aceea de a afla ceva nou de la dascalii mei. Da, cu siguranta imi placea la scoala!
Copiii de astazi au vreun motiv de a se bucura de scoala altul in afara de a arata celorlalti ce toale si-a mai cumparat sau prin ce tari au calatorit?
Nu vreau sa fac paralele intre vremuri sau generatii dar bacalaureatul de anul asta ma face sa cred ca invatamantul romanesc e in pierdere grava de viteza. Cu o promovabilitate sub 50% la bacalaureat amfiteatrele universitatilor nostre vor ramane goale. Fara studenti de unde vor aparea elitele care sa duca tara asta inainte? Cu chelnerii sau strungarii pe care ii promoveaza presedintele? Nu am nimic impotriva chelenerilor, de fapt am dar asta e alta discutie, dar o natiune e dusa inainte de oameni destepti nu de mediocritati. De unde vor veni profesorii care sa il invete pe fiul meu sa iubeasca cartea? De unde vor veni medicii care sa ne tina in viata cand da masina peste noi in loc sa ne omoare la o simpla operatie de apendicita? De unde va aparea o noua generatie de politicieni care sa schimbe totusi ceva? Doar cu fotbalisti si manelisti nu cred ca vom depasi situatia de erata a istoriei.
M-am ingrozit cand am auzit ca de anul asta la liceu se vor da dictari. DICTARI!!!! Ca la clasa I pentru ca elevii de liceu nu stiu sa scrie, dar sigur stiu cum arata sigla de Dolce & Gabana si de unde se porneste maneaua pe iPhone. Spiru Haret se rasuceste in mormant.
Dar a inceput scoala si macar cei mici inca se bucura sa isi vada colegii si au emotii cand ii aseaza Doamna in banca. Pentru ei prima zi de scoala inca e o zi speciala.
Succes tuturor copiilor si dascalilor ce inca mai sunt demni de acest nume!

Prima zi de scoală

Personaje: 1 - bunicul, 2 - mama, 3 - tata, P - povestitorul, copilul

1 - Umblă-ncet să nu se scoale!
P Spune grijuliu bunicul
2 - Cât de dulce e când doarme !
3 - Ce frumos respiră Nicu!
1 - Pune-i ceasul să-l destepte!
2 - Pune-i sandvisu-n ghiozdan!
3 - O să-i fie greu de mâine bietului copil , un an…!
1 - Nu-l invidiază nimeni , că-i atât de bun la scoală?
2 - O avea lumină-n bancă?
3 - Nu l-o prinde o răceală?
1 - Să-i mai pun o flanelută?
2 - Să-i mai pun o baclava?
3 - Telefon o fi la scoală?
1 - Dacă-i trebuie ceva?

P Si jelindu-l de cu seară
Si gândindu-se la toate,
Noaptea-ntreagă se frământă
Trei fiinte-ngrijorate.
Oboseala se strecoară,
Printre ei ca o nălucă ,
Până când , de-atâta zbucium ,
Cad de somn pe unde-apucă.

Dimineata, pustiul sare
Înaintea tuturor,
Fără teamă , fără zgomot ,
Fără ceas desteptător.
Grijuliu, ca un om mare,
Face-un dus cu apă rece,
Se îmbracă la iuteală
Si-n sfărsit, când dă să plece:

Copilul - Hai , treziti-vă odată!
P De pe prag le strigă piciul,
Copilul - Că si astăzi o să pierdeti
Condica de la serviciu...

8 comentarii:

Anonim spunea...

Am citit articolul scris de tine si parerea mea este ca esti in dezacord cu realitatea.
1)Funeriu poate ca nu e cel mai destept ministru al educatiei(desi ma indoiesc privind studiile pe care le are) dar el a facut un lucru pe care nimeni nu l-a facut pana astazi.El a dat un mesaj societii :Trebuie sa muncesti ca sa reusesti.Nu mai exista cale de mijloc.
Am sa-ti dau si cateva exemple pozitive ale activitatii ministrului.
Acum 2 ani din 100 de elevi ai unui liceu au promovat 5.Anul urmator profesorii au mai bagat in bac doar 20 de elevi.Acest lucru este deja un efect pozitiv.Vorba aceea,pestele de la cap se impute,poate se si curata.
Acum 3 ani am avut un coleg la facultate cu bac luat cu 10 care nu stia derivata din xdx,a luat bursa vreo 12 milioane si in prima sesiune
n-a luat nici un examen.Acum el nu mai are nici o sansa in acest sistem.
2)Tot ce reprezinta medicii,profesori,politisti,etc sunt produsul sistemului de pana in anul 2000 chiar mai devreme.Ai vazut tu vreun medic mai tanar de 40 de ani?Eu nu.Si chiar tu ai zis ce se intampla in spitale si scoli.
3)Anul acesta o fata de la mine din oras a luat 10 la bac.A fost sunata de primar ,de viceprimar,lumea o saluta pe strada.Pana acum nu se intampla asta deoarece bacul nu avea credibilitate si reprezenta un lucru banal pe care orice cocalar il putea lua copiind.

Darth Sidious spunea...

draga anonim (puteai sa iti alegi si tu un nume pntru senzatia de dialog),
cred ca tu esti in total dezacord cu realitatea.
funeriu inca nu a dovedit ca are studiile pe care pretinde ca le are, iar un om asupra caruia planeaza suspiciunea de frauda nu are anvergura morala sa conduca un minister, cu atat mai putin pe cel al invatamantului. nu incerc sa il compar cu Spiru Haret (ar fi o blasfemie) dar se apropie macar de Ecaterina Andronescu sau de Andrei Marga?
cea mai notabila realizare a lui funeriu a fost mistificarea grosolana cu basescu si pixelul albastru, iar stapanul l-a rasplatit aruncandu-i un os umilului servant.
mesajul dat de funeriu a fost ca bacalaureatul e doar pentru destepti si nu o evaluare a mediei. o olimpica internationala la matematica a spus ca subiectele la bac au fost foarte grele si cu putine sanse de a fi rezolvate in cele 3 ore aferente examenului.
in loc sa se ocupe de problemele reale, a inceput ca orice militian de frunte - nu facem parcare da' ii ridicam masina fraierului, nu facem sosele da' il rupem cu amenzile.
in loc sa se ocupe de ridicarea nivelului profesorilor, in primul rand printr-o salarizare decenta si o evaluare a competentelor, el a sustinut tampenia stapanului sau de a reduce salariile profesorilor cu 40%. de unde sa ai profesori buni care sa genereze elevi buni?
nu s-a ocupat de scoli sa nu mai fie pericole pentru copii nostri dar a adus camere de supraveghere la bacalaureat. poate sunt utile si astea, dar punind carul inaintea boilor nu vei urni niciodata carul ala din loc.

Anonim spunea...

Nu a mers sa-mi scriu numele si am ales optiunea Anonim.Oricum nu inteleg de ce vb tu.DArth Sidios:)

Ioan spunea...

Era Funeriu la emisiune la Nasu si intra in direct un angajat al Ministerului Educatiei(nu stiu ce functie avea).La un moment raspunzand la o intrebare acesta spune:
-Pai eu am vechime domnule.Am schimbat "n" ministri de cand sunt in minister.
La care Funeriu ii raspunde:
-Nu domnule ati schimbat "n-1" pentru ca maine va voi concedia.
Senzatie!

Anonim spunea...

Draga "scriitorule",

Incep prin a-ti spune ca nu am nici o problema daca nu o sa-mi publici mesajul. Vreau doar sa iti transmit un mesaj: esti un mare idiot. Mi-am dat seama dupa al doilea paragraf cand am vazut o aberatie caracteristica tuturor romanilor ignoranti, mistocari, rautaciosi.
Cred ca nu iti dai seama ce spui cand afirmi ca Funeriu este cel mai prost ministru pe care l-a avut tara asta. Nu o sa-ti enumar toate motivele pentru care gresesti flagrant, insa o sa-ti dau doar unul(pe care sunt sigur ca o sa-l combati ori cu un misto, ori cu o alta aberatie).
Bacalaureatul de anul acesta a fost mai mult ca sigur cel mai corect bacalaureat post-revolutie( nu stiu cum a fost inainte pentru ca nu eram elev atunci), iar camerele folosite(de care au facut misto toti romanii ignoranti) sunt cea mai buna modalitate de pana acum impotriva copiatului. Finalitatea bacalaureatului de anul acesta este dupa cum stim o promovabilitate extrem de scazuta. Este incredibil cum o mare parte din romani dau vina pe ministrul Funeriu pentru aceasta situatie(trebuia sa ii lase sa copieze, nu?). Este o masura care ar trebui aplaudata, care arata ca nu se mai poate trece liceul cu zero cunostinte.
Ce am spus mai sus insa nu se aplica decat intr-o tara civilizata, unde oamenii stiu si altceva decat sa vorbeasca in necunostinta de cauza despre aproape orice subiect.
Initial am vrut sa iti citesc tot articolul, insa crede-ma ca nu am putut cand am vazut ce enormitate ai putut sa debitezi.
Nu am ce concluzie sa trag pentru ca mi-am dat seama ca nu esti capabil sa o intelegi. Vreau doar sa-ti spun ca nu ai de ce sa imi dai argumente la ce ai scris. Nu o sa le iau in serios pentru ca esti dezinformat si prea ignorant pentru a te informa corect.
Iar raspunsul pe care i l-ai dat anonimului: "tu esti in total dezacord cu realitatea" ma amuza. Care realitate, cea de la televizor?

Razvan

Darth Sidious spunea...

draga anonim numarul 2, sau poate esti tot numarul 1 si incerci sa o arzi inteligent dandu-te altcineva?
uite, spre surpriza ta ti-am publicat mesajul. argumentul tau suprem este ca eu sunt idiot? m-ai rupt cu argumentul asta.
dupa exprimare am impresia ca esti unul dintre cei care abia au dat bacalaureatul si l-au trecut cu un 6.32 scremut si acum se cred buricul pamantului.
daca citeai pe aici ai fi vazut ca nu am contestat necesitate camerelor ci doar ordinea de prioritati a ministrului sluga. as fi preferat sa bage banii aia in repararea si dotarea scolilor sa nu mai cada pe copiii nostri si nu intr-o actiune militieneasca. nivelul tau de intelegere e la genunchiul broastei daca ti se pare ca am spus ca ar fi trebuit sa treaca bac-ul aia care habar n-au. am zis ca ar trebui niste dascali competenti si platiti macar decent care sa formeze niste elevi pentru care sa nu mai fie necesare dictarile si in clasa a XII-a.
dar cel mai slab ministru al invatamantului din istorie (uite ca repet treaba asta) are gena de militian in el. a inceput cu pedeapsa fara a crea ceva de unde sa apara elevi pregatiti. iti repet ca poate n-ai inteles, bacalaureatul nu e un exament pentru evaluarea varfurilor unui sistem de invatamant ci pentru evaluarea mediei.
dar ce sa faca baiatul asta, ne va povesti de greaua mostenire a guvernarilor anterioare si cum nu-l lasa pe el ponta si antonescu sa isi faca treaba. la fel ca si stapanul lui - a fost la guvernare din '89 si este si in zilele noastre. a iesit ceva din mana lui? nimic! asa ca de ce ne miram?

Anonim spunea...

Esti retardat. M-am semnat cu Razvan si nu am nici o treaba cu primul anonim. Blogul tau este absolut penibil. Nush cum poti sa il numesti argumentalia cand tu nu aduci decat argumente imaginare, fara nici o legatura cu realitatea. In rest nu ai ghicit-o cu bacul. Sunt convins ca am luat mai mult ca tine(ai luat cumva peste 9,50?).
Atat am avut de spus, te las in ignoranta ta.

Razvan

Darth Sidious spunea...

hai ma razvanele nu fugi asa repede. zi-mi te rog de argumentele alea tari ale tale. pana acum mi-am notat: sunt idiot, retardat, penibil si ignorant.
ce sa spun, argumentele sunt imbatabile. daca mai ai mai lumineaza-ma dar nu uita sa imi spui ceva si de sclavul ala care iti este idol. te pup!