luni, 3 octombrie 2011

Roman, rrom, tigan



Fotografia de mai sus reflecta o situatie reala a Romaniei (sau sa ii spun Rromania?) de astazi. Trist, poate chiar dramatic, dar extrem de adevarat.
Traim intr-o tara in care modelele sunt Guta si Florin Salam, Adi Minune si Copilul de Aur. La televizor stirile sunt despre iubitele de fotbalisti, Moni si sora-sa, parangheliile tiganilor in diverse ocazii.
Muzica pe care o asculta majoritatea romanilor este muzica rromilor, ceea ce n-ar fi neaparat rau daca aceasta muzica ar transmite si altceva decat "sa moara dusmanii mei".
Copiii nostri asculta muzica lui Salam, il vad la televizor pe nu stiu ce bulibasa cu cravata de aur intinsa pe burta, balabustele poarta 3-4 kg de aur atarnat pe ele iar la nunta nu stiu carui odor de tigan nuntasii vin cu elicopterul. Acum 20 ani tiganii stateau pe la marginea oraselor si stergeau gardurile cand se avantau spre centru, acum palatele cu turnulete fac umbra primariei iar masinile lor cu pedigree german blocheaza soselele pe la cate o nunta sau botez.
In casele romanilor, copiii isi vad parintii cum numara banii de intretinere, le dau la scoala pantalonii ramasi de la fratii mai mari, parizerul e baza oricarei mese, iar de vacante aud doar le televizor si atunci e firesc sa se uite cu jind la ce au si fac puii de rrom.
Romanii fac 1, maximum 2 copii, concetatenii nostri mai intunecati fac de la 4 copii in sus. Faceti un calcul simplu si veti constata ca in cel mult 20 ani Romania va deveni Rromania.
Ascultam muzica tiganeasca.
Ne uitam la televizor la petrecerile lor cu balele curgandu-ne din gura.
Telenovelele despre tigani rup recordurile de audienta.
Vorbim tiganeste.
Ne purtam tiganeste.
Ne certam tiganeste.
Ne dorim ce au tiganii.
E clar ca ne transformam pe zi ce trece intr-o natiune de tigani.
Peste tot in lume tiganii sunt numiti tigani, ma doare in cot de conotatiile istorice ale denumirii. Noi am fost mai cu mot si am permis sa se numeasca rrom. Credeti ca in Italia, Franta, Anglia sta cineva sa faca diferenta intre roman si rrom? Nici vorba, suna cam la fel, vin din acelasi loc, se poarta cam la fel, e clar ca toti sunt la fel. De ce ne mai miram si indignam cand un stadion intreg din Italia ii striga lui Chivu ca e tigan? De ce ne ofuscam cand, plecati pe meleaguri mai straine, la munca sau in vacanta, suntem numiti tigani?
Nu sunt rasist, n-am nimic cu Madalin Voicu, in schimb am boala pe ala care a vrut sa imi fure barele de aluminiu de pe masina. E posibil sa fi fost roman, dar sansele sunt mult mai mari ca el sa fi fost rrom.
Din pacate rromii sunt cunoscuti in Romania dar si in Europa pentru hotie, talharie, cersetorie, exploatarea copiilor, inselatorie, mizerie, lene si alte asemenea insusiri minunate. Daca ar fi fost suedezi nu cred ca francezii i-ar mai fi gonit din Paris ci poate le-ar fi facut un cartier special. Din pacate nu sunt nici suedezi, nici olandezi, nici germani. Nu sunt nici macar unguri, sunt rromi romani si asta nu e deloc un lucru de mandrie.
Nu vreau ca lumea sa ma considere rrom ci roman asa ca dati-le inapoi denumirea de tigan si daca nu le convine, n-au decat sa faca in asa fel incat Hans, Greta, Jean, Lotzi, Vicenzo sa isi doreasca sa ii strige lumea tigani. Sa faca ceva pentru ca toti copii sa isi doresca sa se faca tigani cand vor mari si nu doar pentru cravata de aur de pe burta. 

Roman, rrom, tigan - n-ar conta daca toti ar fi oameni.

Un comentariu:

Anonim spunea...

kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk !!!!!

Boa, a vingaça cigana agora em 2012!!

Mais que tudo quando se lembra que vocês tentaram ESCRAVIZAR o nosso povo!!!

Agora o manele e a zuação cigana invadem o mundo.

Vocês ja fizeram alguma coisa que invade o mundo, "LEGÍTIMOS" rumenos??!! Dracula tal vez??

Não se preocupe, no futuro que você teme, sempre sobrará uma minoria branca em Romênia, e nos não tentaremos escravizar vocês.

Um cigano brasileiro.